Biografi: Gabriel “Iffe” Lundberg

Gabriel “Iffe” Lundberg kan bryste sig af at være historiens første, danske spiller i NBA siden 1978. Læs biografien om Iffe her.

Gabriel Iffe Lundberg biografi og fakta
Foto: Shutterstock

Fakta:

Fulde navn: Gabriel Ifeanyi Lundberg
Kælenavn: Iffe
Klub: Virtus Bologna
Højde:
193 centimeter
Født: 4. december 1994
Nationalitet: Danmark
Instagram: Iffelundberg

Startede karrieren i Stevnsgade Basketball

Gabriel “Iffe” Lundberg blev født den 4. december 1994, og han har både rødder i Danmark og Nigeria.

Han startede ungdomskarrieren i den københavnske Nørrebro-klub, Stevnsgade Basketball, i en alder af fem år, mens han fire år senere tog skiftet videre til Basketballklubben Falcon, der er Danmarks største basketballklub, stiftet i 1958.

Lundberg fik sin debut i Basketligaen som 18-årig i sæsonen 2013/2014, hvor han i gennemsnit blev noteret for 11,4 procent, 3,7 rebounds, 1,6 assists samt 1,4 steals per kamp.

Han fik også debut for det danske seniorlandshold under denne flotte rookie-sæson.

I den efterfølgende sæson spillede han for Copenhagen Wolfpack, eftersom at hans hold Falcon fusionerede.

I samme sæson blev han kåret som årets talent i Basketligaen. Det var også medvirkende til at han sæsonen efter blev tilbudt at tage på college.

“Iffe” valgte dog at afvise dette tilbud, da han satsede på en karriere i Europa. Herfra gik turen til Horsens IC, som året forinden havde vundet DM-guld. I sin debutsæson for horsensianerne var han også med til at vinde det danske mesterskab.

I guldsæsonen 2015/2016 lå han i gennemsnit på 14,1 point, 4,2 rebounds og 2,6 assists per kamp.

Sæsonen efter måtte holdet dog tage til takke med sølvmedaljerne, mens Lundberg havde derimod leveret endnu bedre i denne sæson end i sin guldsæson. Og derfor var der fornyet interesse fra udlandet.

Første udenlandske klubskifte

På trods af stor interesse fra klubber i de bedste ligaer i både Tyskland, Spanien og Sverige, så valgte Lundberg at skrive kontrakt med basketklubben ICL Manresa, der spillede i den næstbedste række i Spanien på daværende tidspunkt.

Målet var at rykke tilbage i den bedste, spanske række ACB, og det skete også i sæsonen 2017/2018. Efter en flot oprykningssæson måtte Manresa og Gabriel “Iffe” Lundberg se sig besejret i playoff-kvartfinalen mod Real Madrid.

I denne sæson lå Iffe på et gennemsnit på 10,2 point, 2,8 rebounds, 2,9 assists og 1,1 steals per kamp.

I sommeren 2019 forlod Lundberg ICL Manresa efter to sæsoner, hvorefter han skiftede til Iberostar Tenerife, som havde været deltagere i Champions League de senere år på daværende tidspunkt.

Sæsonen efter skrev han kontrakt med polske BC Zielona. Her var han med til at vinde den polske Super Cup 2020 samt den polske, nationale cup i 2021, hvor han også blev kåret som “Final MVP” i den turnering.

Herfra rykkede han i februar 2021 videre til den russiske storklub CSKA Moskva. Han var her med til at vinde VTB League.

Første NBA-dansker siden 1978

Han spillede der indtil marts 2022, mens han i april 2022 skrev kontrakt med Phoenix Suns, hvilket gjorde ham til den første dansker i NBA, siden Lars Hansen i 1978.

Phoenix Suns forlængede dog ikke med Iffe, og derfor forlod han klubben, da sæsonen var færdigspillet. Han nåede at spille fire kampe for klubben.

Den 21. juli 2022 skrev han under på en toårig kontrakt med italienske Virtus Bologna. I sin debutsæson for Bologna var han med til at vinde den italienske Super Cup 2022.

Spørgsmål og svar om Iffe

Hvad tjener Gabriel “Iffe” Lundberg?

Ifølge Basketnews.com får danskeren en løn på 1,5 millioner euro om året. Det er den største kontrakt, der er givet i dansk baskethistorie.

Hvor høj er Gabriel “Iffe” Lundberg?

193 centimeter.

Spiller Gabriel “Iffe” Lundberg i NBA?

Nej, ikke længere. Han fik ikke forlænget sin kontrakt med Phoenix Suns, hvor han nåede at spille fire kampe.