Selvom Holger Rune i 2023 ikke har ramt sit topniveau, fastholder han sin foretrukne offensive spillestil, som giver den største spilleglæde

I de første måneder af 2023 har 19-årige Holger Vitus Nødskov Rune endnu ikke ramt det stabile høje niveau, som sidste år bragte ham i top 10.
Alligevel har 1/8-finalen ved Australian Open sammen med semifinaler ved ATP 250 Montpellier og ATP 500 Acapulco bevirket et avancement fra no. 11 til no. 8 på den seneste rangliste, og han var inden 3. runde i Indian Wells no. 7 på liverankingen.

For at fastholde muligheden for at forbedre rangeringen, var en sejr i 3. runde (R32) ved Indian Wells en væsentlig forudsætning, og Holger var da også på forhånd favorit hos bookmakerne, selvom han hverken mod Alex de Minaur i semfinalen i Acapulco eller den første kamp ved Indian Wells mod Mackenzie McDonald ramte et stabilt højt niveau.

Turneringer uge 11: Indian Wells går ind i den afgørende uge, hvor Holger møder Stan Wawrinka

 

I første sæt mod Stan Wawrinka fik Holger fortsat ikke sin foretrukne offensive spillestil til at fungere optimalt – tværtimod ramte han sit hidtil laveste bundniveau, idet han alt for ofte gik efter at afgøre duellerne tidligt med det resultat, at Wawrinka fik mange gratis point.

Desuden virkede Holger nervøs og anspændt fra starten, hvilket i nogen grad kan skyldes, at Wawrinka stadig var “oppe i hovedet” på Holger efter hans “velmente råd” efter deres seneste møde i Paris om ikke at opføre sig som en baby.
Rådet blev dog opfattet som alt andet end velment, men mest som udtryk for dårlig sportsmanship i skuffelsen over et bittert nederlag.

Holger virkede fuldkommen mentalt fraværende gennem hele 1. sæt, som Wawrinka totalt dominerede uden nævneværdig modstand fra Holger, der blev brudt rent til 1-3 og til 1-5 efter 15-40, efter at Wawrinka havde vundet sine 3 servepartier rent.

Holger vandt dog det ene break tilbage, og et spinkelt håb om et vendepunkt blev tændt, da Holger førte 40-15 efter 3 point i træk direkte efter serven, men da Wawrinka igen fik en returnering i spil, satsede Holger igen tidligt i duellen og sendte bolden i nettet, og på et halvhjertet fremstød til nettet efter næste serv kunne Wawrinka med lethed fremtvinge fejl med en returnering direkte på kroppen.
En dansk helkikser på 2. bolden efter en dyb servereturnering gav schweizisk sætbold, som dog blev afværget med en vellykket stopbold, men da Holger forsøgte at gentage kunststykket, havnede bolden i nettet og gav ny schweizisk sætbold, som Holger selv afgjorde med en dobbeltfejl til 2-6 efter et skræmmende lavt dansk niveau gennem hele sættet, som blot varede en halv time.

Statistikken med 15 danske fejl mod kun 5 fra Wawrinka, som på grund af Holgers hastværk med at afgøre point sjældent nåede at få chancen for at lave fejl, samt 9 danske vindere mod 6 schweizske illustrerer meget godt forløbet af sættet.

Fra starten af 2. sæt kunne spores en markant anderledes indstilling fra Holger, der i Wawrinka’s første serveparti ved 30-30 sendte en cross vinder fra baghånden forbi Wawrinka ved nettet, men en – af mange – stor schweizisk serv afværgede et tidligt dansk break.

I de næste danske servepartier udviste Holger langt større disciplin, og han vandt derved uden problemer sine servepartier til både 1-1 og 2-2, hvorimod Wawrinka havde en enkelt break-mulighed til 4-2, da Holger igen forivrede sig med en tidlig satset fejl til 30-30 efterfulgt af en dobbeltfejl.
Holger tog sig ekstra god tid til at samle koncentrationen inden næste serv, og han indkasserede en kalkuleret advarsel for at overskride tiden, men det viste sig at være en god investering, idet Holger i duellen efter en 2. serv bevarede tålmodigheden med et kontrolleret pres på Wawrinka, der til sidst blev presset til en fejl.

Et efterfølgende es og endnu en duel, hvor Holger bevarede tålmodigheden og initiativet og fremtvang fejl sikrede udligning til 3-3, og der var grundlag for fornyet tro på, at Holger omsider var ved at finde sit spil.

Det næste parti i sættet levede helt op til den hyppigt anvendte betegnelse som det “psykologiske 7. parti”, som varede 10 minutter, inden Wawrinka efter at have afværget 4 danske break-muligheder vandt partiet til 4-3.
De første 2 break-muligheder var resultat af en disciplineret og tålmodigt spil til 15-15 og en stærk defensiv, hvor Holger dybt presset holdt bolden i spil i kampens bedste duel, hvor Holger til sidst pressede Wawrinka til en fejl fra baghånden.
Den næste duel kandiderede dog ligeledes til “kampens bedste”, da Holger agerede mur ved nettet, hvor han til sidst afgjorde pointet til 15-40 med en slicet “afværgemanøvre” efter en bold mod kroppen.

På den første mulighed blev Wawrinka presset i baghånden med en perfekt skarp returnering, som dog blev besvaret med en skarp vinklet blokering modsat, og samtidig viste de første træthedstegn sig fra Holger.

Indian Wells 2023
Tennistv

Ved 30-40 havde Holger igen chancen, da han havde initiativet, men han gik lidt for tidligt efter at afgøre duellen, da han sendte en longline baghånd i nettet, men i den næste duel bevarede Holger tålmodigheden og lagde et uimodståeligt pres på Wawrinka, der blev presset til endnu en fejl, som gav dansk break-mulighed, og Holger signalerede med pegefingeren mod tindingen, at hjernen var aktiveret.

En servevinder hindrede dog break-muligheden, og i stedet overtog Wawrinka kommandoen og afsluttede den næste korte duel med et smash, som gav schweizisk fordel, men igen fik Holger overtaget og pressede Wawrinka til et smash-oplæg, hvorefter Holger med en dyb aggressiv servereturnering fremtvang den 4. break-mulighed i partiet.
Selvom Wawrinka måtte ty til 2. serven, som Holger returnerede kvalificeret, havde schweizeren overtaget i duellen, hvor Holger blev presset til et smash-oplæg.

Wawrinka havde også overtaget i den næste duel, hvor han rykkede frem til nettet og lagde en baghånd cross flugtning, som “Close call” afslørede berørte det yderste af linjen, og i stedet for en endnu en dansk break-mulighed, som grafikken først viste, sikrede Wawrinka sig derefter partiet, hvor begge spillere viste tennis af høj klasse.

Indian Wells 2023
Tennistv – Close call

Ved det efterfølgende sidebytte fik Holger behandling af sin højre skulder, og da kampen blev genoptaget, indledte Holger med en dobbeltfejl efterfulgt af en direkte fejl på 2. bolden samt en tidlig fejl fra baghånden og til sidst en dobbeltfejl til et rent schweizisk break, hvorved Holger tilsyneladende forærede Wawrinka sejren på et sølvfad.

Da Wawrinka derefter “blot” behøvede at holde serv ved 5-3, aktiverede Holger dog sit velkendte fighterinstinkt og vinder-gen, da han efter storspil lagde pres på Wawrinka ved både 0-15 og 15-30, men et “vildskud” fra Holgers forhånd og et servees gav Wawrinka kampens første matchbold.
Det lykkedes dog for Holger at blokere 1. serven, hvorefter Wawrinka sendte 2. bolden udenfor banen, og han forivrede sig igen i den næste duel med endnu en fejl, og efter en længere slagudveksling, var det igen Wawrinka, der først mistede tålmodigheden og sendte bolden for langt, så Holger mirakuløst fortsat var med i kampen, og han var helt tilbage, da han derefter udlignede til 5-5 i egen serv.

Begge holdt derefter serv i 2 tætte partier, hvor de dog ikke havde break-bolde imod sig, og i den efterfølgende tiebreak var Holger for 2. gang i sættet på vej ud af kampen efter 2 minibreaks og 4-0 føring til Wawrinka, der efter minibreak til Holger igen brød danskerens serv til 5-2.
Holger vandt derefter begge point i schweizerens serv, og da han derefter vandt begge sine server, havde Holger pludselig sætbold, som blev udnyttet i første forsøg, da han satte en perfekt returnering – som til forveksling lignede matchbolden mod Djokovic i Paris – i fødderne på Wawrinka ved nettet, og dermed var Holger – ligesom inden kampen – tilbage som favorit på live-odds hos bookmakerne.

Starten på 3. sæt kunne da også tyde på, at Holger havde fundet både den gejst og det tempo, hvor Wawrinka ikke kunne følge med, da han indledte sættet med et rent serveparti, hvor han fulgte en stopbod op med en “nonchelant” cross baghånd.

Selvom Wawrinka i slutningen af 2. sæt kunne se ud til at være mør, fandt han dog nye kræfter, som hindrede at Holger fik chancen for at presse schweizeren i dennes servepartier, og frem til stillingen 4-4 blev ingen af spillerne for alvor presset i egen serv, selvom Holger var begyndt at vise tegn på, at fysikken var ved at være udfordret.

Det så dog ud til, at Holger fortsat havde kontrol over sit næste serveparti, da han ved 40-30 havde en oplagt mulighed for at afgøre partiet, men en kæmpemæssig afbrænder på et smash sendte bolden langt ud af banen, og i den næste duel forærede Holger med en afbrænder i samme størrelsesorden pludselig Wawrinka en break-mulighed.
Holger reddede alligevel partiet hjem, da han afværgede med et es, og efter en vinder på 2. bolden og en lidt for lang servereturnering fra Wawrinka førte Holger 5-4.

Førnævnte parti var dog en forvarsel om den videre udvikling i sættet, hvor Wawrinka ubesværet udlignede til 5-5 med et rent serveparti, mens Holger tilsyneladende var på vej til at resignere som følge af problemer med både skulder og ankel og fysikken i det hele taget.

Ganske vist førte Holger 30-0 i sit næste serveparti, hvor han tydeligvis ikke kunne serve for fuld kraft på grund af skulderen, der som nævnt blev behandlet tidligere i kampen.
Alligevel satte han derefter en velplaceret 1. serv udad og fremtvang en oplagt vindermulighed modsat longline, men i stedet for 40-0 bevarede Wawrinka kontakten i partiet, da Holger sendte bolden for langt, og schweizeren udlignede til 30-30, da han med en dyb bold på baglinjen pressede Holger til en fejl.

En fejl fra Wawrinka gav derefter dansk fordel ved 40-30, men en gave fra Holger i form af en forudsigelig stopbold, som Wawrinka – med sin 7. vinder ved nettet mod Holgers 0 – nemt kunne slå væk, mens Holger opgivende så til, lukkede schweizeren helt tilbage i partiet, hvor endnu en fejl fra Holger gav Wawrinka en break-mulighed, og Holger afgjorde selv point’et med en direkte fejl på 2. bolden.

Dette break afgjorde reelt kampen, idet Wawrinka derefter – fuldt fokuseret – vandt sit serveparti rent og sikrede sejren 6-2, 6-7(5), 7-5 efter 2 timer og 40 minutters tennis, hvor Holger bortset fra hele 1. sæt og slutningen af kampen bidrog til, at publikum og seerne fik både spænding og fight samt i perioder tennis af høj klasse fra begge spillerne.

Efter kampen sendte Holger en stikpille til Wawrinka ved at spørge, om han også havde noget at sige efter denne kamp, hvilket i både danske og internationale medier er blevet blæst fuldkommen ud af proportion med stribevis af artikler, næsten hver eneste gang bemærkningen analyseres på kryds og tværs af alle tænkelige eksperter.

Det bedste råd til Holger og hans team må være, at de – og især Holger selv – totalt ignorerer alle de hadefulde bemærkninger, som den overdrevne mediedækning – og dermed fodring af “haters” – giver anledning til, og i stedet glæde sig over den opbakning, som han får fra de fans, der udtrykker fuld støtte.

Holger har alligevel selv kommenteret kommenteret de mange hadefulde angreb, som han udsættes for, men derved opnår han bare, at det så også bliver blæst op i medierne og fremkalder endnu flere hadefulde reaktioner.

Derfor bør Holger i stedet have fuld fokus på, at genfinde og videreudvikle det spil, som har bragt ham til tops, så han undgår for mange “unødvendige” nederlag mod spillere, der ikke har samme åbenlyse potentiale som Holger, der dog insisterer på, at hans offensive tilgang til spillet er den slags tennis, som han elsker og trives med.

Det har dog endnu ikke fungeret helt optimalt i de første måneder af 2023, og derfor vil der i Tennisavisens optakt til ATP 1000 Miami Open blive udtrykt neddæmpede forventninger til Holgers muligheder for at vinde turneringen.

Turneringer uge 44: Dæmpede forventninger til Holger Rune ved Paris Masters inden Next Gen Finals

De samme neddæmpede forventninger blev ligeledes udtrykt forud for Paris Masters i november, da Holger både i finalen mod Felix Auger-Aliassime i Basel og i 1. runde mod Wawrinka i Paris ikke spillede op til sit bedste i en periode, hvor også feber og forkølelse var med til at dæmpe forventningerne, men som bekendt blev alle betænkeligheder gjort grundigt til skamme, da Holger derefter vandt over 5 top 10 spillere på stribe.

ATP 1000 Paris: Feberramt Holger Rune nedkæmper Stan Wawrinka tirsdag. Onsdag udspilles polsk top 10 spiller

Trods Holgers exit er det stadig især nogle af de yngre spillere – som forventes at dominere tennistoppen i fremtiden – der er med fremme i semifinalerne i Indian Wells, heriblandt 21-årige Jannik Sinner, der ikke havde problemer mod Wawrinka i 1/8-finalen, hvor italieneren vandt 6-4, 6-4, og han fulgte op med sejr 6-4, 4-6, 6-4 over sidste års vinder, 5. seedede 25-årige Taylor Fritz.

Sinner møder i semifinalen 1. seedede 19-årige Carlos Alcaraz, der i kvartfinalen vandt 6-4, 6-4 over 9. seedede 22-årige Felix Auger-Aliassime, som ligeledes regnes som et af fremtidens topnavne, hvilket han reelt allerede er.

5. seedede 27-årige Daniil Medvedev har længe været en del af tennistoppen, hvilket han formentlig stadig vil være en årrække, men han havde dog stort besvær i 1/8-finalen, hvor han vandt en ren gyser 6-7(5), 7-6(5), 7-5 over 25-årige Alexander Zverev, der efter en længere spillemæssig nedtur efter en lang skadespause tilsyneladende nærmer sig sit topniveau igen.

Medvedev vandt i kvartfinalen 6-3, 7-5 over 23-årige Alejandro Davidovich Fokina (ESP), og han møder i semifinalen 14. seedede 25-årige Frances Tiafoe, som i kvartfinalen vandt 6-4, 6-4 over 10. seedede 27-årige Cameron Norrie, hvilket samtidig – ifølge Resultina – var Tiafoe’s 10. sejr i træk mod venstrehånds spillere.

Alcaraz kan ved at vinde titlen i Indian Wells overtage 1. pladsen på ranglisten fra Novak Djokovic.
Holger bevarer 8. pladsen med mindre Sinner eller Tiafoe vinder titlen og skubber Holger til 9. pladsen.

Forrige artikelEtabler en landsdækkende 1. division
Næste artikelTurneringer uge 12-13: Fritz i 1/8-del og Alcaraz i kvart største udfordring for Holger i Miami. Clara møder Barthel i W40 Slovenien
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.